News

Hvordan sovne enklere om natten?

Viva Brand AS Aug 01, 2022

Hvordan sovne enklere om natten?

Etter en natt med vriing og vending, våkner du og føler deg som et par av de syv dvergene: søvnig og gretten. Rastløse netter og trette morgener kan bli hyppigere etter hvert som vi blir eldre og søvnmønsteret vårt endres.

Senere i livet pleier det å være en nedgang i antall timer sov. Det er også noen endringer i måten kroppen regulerer døgnrytmer på. Denne interne klokken hjelper kroppen din med å reagere på endringer i lys og mørke. Når den gjennomgår et skifte med alderen, kan det være vanskeligere å sovne og holde seg i søvn gjennom natten.

Vi har alle problemer med å sove fra tid til annen, men når søvnløshet vedvarer dag etter dag, kan det bli et reelt problem. Utover å gjøre oss trøtte og humørsyke, kan mangel på søvn ha alvorlige effekter på helsen vår, øke tilbøyeligheten vår til fedme, hjertesykdom og type 2 diabetes.

Hvis du har hatt problemer med å sovne eller holde deg i søvn, kan det hende du har vendt deg til sovemedisiner på jakt etter en løsning. Imidlertid kan disse medisinene ha bivirkninger - inkludert appetittforandringer, svimmelhet, døsighet, ubehag i magen, munntørrhet, hodepine og rare drømmer.

En studie i British Medical Journal assosierte flere hypnotiske søvnmidler, inkludert zolpidem (Ambien) og temazepam (Restoril), med en mulig økt risiko for død (selv om den ikke kunne bekrefte hvor mye av risikoen som var relatert til disse stoffene).

Hvis du er som de fleste voksne, kan det hende du bruker mer tid foran skjermene enn noen gang før. Mange av oss har vært bundet til enhetene våre i årevis, men da pandemien rammet i mars 2020, gikk nesten alle aspekter av livet online. Alt fra arbeidsmøter til bursdagsfeiringer begynte å bli arrangert på internett.

Det tok ikke lang tid før bekymringen for eksponering for blått lys begynte å sette inn. Blått lys er rundt oss og finnes naturlig i sollys og kunstig i fluorescerende lys, LED-er, dataskjermer, smarttelefoner og nettbrett.

Det er kanskje ikke overraskende at briller som filtrerer blått lys (også kalt briller med blått lys) har økt i popularitet det siste året. "Spesielt i pandemien, med barn som gjør fjernundervisning, har mange foreldre kommet inn og spurt om dem," sier Tamiesha Frempong, MD, MPH, en øyelege ved Mount Sinai Hospital i New York City.

Glass med blått lys er designet for å gi lindring fra de ubehagelige bivirkningene forbundet med å stirre på skjermer. Brillene har spesielle linser som blokkerer eller i det minste filtrerer ut visse lysbølger fra enheter og sies også å beskytte netthinnen mot skade.