Viktigheten av resitusjon

Viktigheten av resitusjon - VIVAGUN

Viktigheten av restitusjon

Det er bred enighet bland folk flest om at trening og aktivitet er viktig for kroppens velvære, men mange undervurderer effekten av restitusjonen som foregår etter treningen. På mange måter er restitusjonen minst like viktig som selve treningen, og dersom man ikke respekterer den prosessen så kan man risikere å trene mye uten å få de helsemessige gevinstene man ønsker. 

Hva er restitusjon?

Restitusjon kan være et litt vanskelig begrep å forstå, og for å forstå hva restitusjon er og hvorfor det er viktig må man først forså hvordan trening fungerer. Når man trener er egentlig det man gjør å rive i stykker deler av muskelfiberne som finnes i musklene dine, og under restitusjonen blir disse muskelfiberne bygget opp igjen sterkere enn før. Dersom man gjør treningen (river i stykker muskelfibere) uten å få riktig restitusjon vil man skade musklene uten å gi dem en sjanse til å bygge seg opp igjen, dermed kan man faktisk ende opp med svakere muskler enn hvis man ikke hadde trent i det hele tatt.

Hvordan sikrer man god restitusjon? 

En av de viktigste tingene når det kommer til restitusjon er å gi musklene tid til å bygge seg opp igjen etter en treningsøkt. Det betyr for eksempel at man ikke bør trene de samme musklene flere dager på rad, da dette ikke vil gi musklene nok tid til optimal restitusjon. Det er ofte en god ide og alltid ha en hviledag etter en treningsdag, men for de som ønsker å trene flere dager på rad finnes det også en god løsning. Dersom man trener forskjellige muskelgrupper kan man la en muskelgruppe hvile mens en annen trener, for eksempel kan man trene lår og legger en dag, og overkropp og armer neste dag. 

Næring

Noe annet som er viktig er å gi musklene den næringen de trenger for å bygge seg opp igjen sterkere enn før. Noen tenker at for å bli godt trent må man også spise lite slik at man kan slanke av seg fett, dette er ikke riktig. For at treningen skal få sin fulle effekt i restitusjonsperioden må kroppen ha næring. Derfor er det viktig å spise en god middag på treningsdagen, og gjerne kan man spise små måltider under eller rett etter trening. Dersom man for eksempel har med en proteinshake, en banan, eller noe annet lite som man kan spise mens man fortsatt er på treningssenteret er det helt supert. Når man kommer hjem kan man spise en god middag med mye protein for å gi kroppen all næringen den trenger under restitusjonen.

Start restitusjonen med riktig utgangspunkt

Det kan også være lurt å gi kroppen et godt utgangspunkt for restitusjon ved å passe på at man avslutter treningsøkten på en god måte. Spesielt profesjonelle løpere er veldig gode på dette, etter de har løpt passer de alltid på å jogge ned slik at en mer effektiv restitusjonsprosess kan starte. Dette er også nyttig for folk som trener på andre måter enn løping, for eksempel kan man avslutte en styrketreningsøkt med lettere (eller ingen) vekter. Andre hjelpemidler man kan bruke for å få i gang en god restitusjonsprosess inkluderer en god massasje, gjerne med en massasjepistol rett etter trening.

Aldri undervurder restitusjon

Konklusjonen er med andre ord at restitusjon er minst like viktig som selve treningen, og effekten av en god restitusjon må aldri undervurderes. Uten restitusjon får ikke musklene muligheten til å bygge seg opp igjen og bli sterkere. For å sikre god restitusjon må man sørge for å gi kroppen tid til å hvile etter trening, og gi kroppen den næringen den trenger under restitusjonsperioden. Dersom du mestrer det å gi kroppen gode forhold for restitusjon vil du merke at treningen din får betydelig større effekt. 

RABATTKODE: "5GRUNNER" gir 10% avslag!